wimhelderweert

For error and ever

I am not a bird

leave a comment »

Image

Knip- en plakwerk maakt nog geen nieuwe soort

Corvus octopennatus is een vervalsing. Een oplichter heeft de vogel samengesteld uit onderdelen van andere vogels. Het maken van ‘artefacten’ was een lucratief tijdverdrijf in de tweede helft van de achttiende eeuw. Aangespoord door Systema Naturae, de in 1758 door Carolus Linnaeus uitgebrachte catalogus van alle planten en dieren op aarde, waren veel wetenschappers erop gebrand om nieuwe soorten te benoemen. Handelaars sprongen hier gretig op in door met poten, veren, vleugels, koppen en rompen van verschillende dieren een nieuwe soort in elkaar te knutselen en deze aan nietsvermoedende wetenschappers te koop aan te bieden. Soms was het artefact zo knap gemaakt, dat het bedrog pas later aan het licht kwam.

Acht staartveren
Zo werd ook de slanke, niet al te grote kraaiachtige waar we hier mee te maken hebben als nieuwe soort beschreven. De naam, Corvus octopennatus, is gebaseerd op de staart, die slechts acht veren telt. Kraaien hebben meestal twaalf veren in hun staart, waarbij de middelste het grootst zijn. Curieus is dat ook die middelste veren bij Corvus octopennatus ontbreken. De vogel heeft dus een valse staart.

Nog geen wetenschappelijke naam
Het verhaal van deze valse kraai begint bij een zekere Joan Raye van Breukelerwaart. Deze Amsterdamse verzamelaar was in het bezit van een vogel die hij moeiliijk kon thuisbrengen. Toen de Franse onderzoeker Francois Levaillant (1753-1824) een bezoek bracht aan Van Breukelerwaart om diens collectie te bestuderen, merkte hij de vogel op. Levaillant vermoedde met een nieuwe kraaiensoort van doen te hebben en beeldde het dier af in zijn boek Histoire Naturelle des Oiseaux d’Afrique. Onder de afbeelding vermeldde hij La pie à Culotte de Peau. Hij kende aan de vogel dus nog geen wetenschappelijke naam toe volgens het systeem van Linnaeus. Volgens Linnaeus’ principe van binomiale classificatie moet een wetenschappelijke naam bestaan uit een geslachtsnaam (genusnaam) gevolgd door een soortnaam. De naam mag bovendien niet in het Frans worden geschreven, maar moet verplicht in het Latijn worden gesteld. 

In 1800 kreeg de Franse zoöloog François Marie Daudin (1774-1804) Levaillants boek onder ogen en zag dat er geen wetenschappelijke naam aan de kraai was toegekend. Omdat alleen een volgens de regels van Linnaeus gepubliceerde soortnaam door wetenschappers wordt erkend, besloot hij de kraai Corvus octopennatus te noemen. Daudin staat daarmee officieel te boek als de ‘ontdekker’ van de soort.

Bij de naamgeving hechtte Daudin veel belang aan de afwijkende, acht veren tellende staart (octo = acht, pennatus = veer). Niet alle vogeldeskundigen waren het erover eens dat dit het meest onderscheidende kenmerk van de soort was. Zo hechtte de ornitholoog John Wilkes meer belang aan de rode buik. In 1802 doopte hij Corvus octpennatus om in Corvus ruber (letterlijk ‘rode kraai’). In 1809 volgde een tweede hernoeming. Dit keer was het de Britse botanicus en zoöloog George Shaw (1751-1813) die de soort hernoemde in Corvus ventralis.

 

http://science.naturalis.nl/collections/schatten-van-ncb-naturalis/zangvogels/corvus-octopennatus

Advertenties

Written by wimhelderweert

maart 6, 2012 bij 3:03 pm

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: